Budapestre jön Mireille Mathieu
Mireille Mathieu világhírű francia sanzonénekesnő 2017. március 17-én együttese kíséretében koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában.
Az előadóművész életműve legjobb darabjait adja elő, show jelleggel, a műsorban elhangzik a Mon credo, a Qu’elle est belle és a Mon bel amour d’été is.
A francia sajtó által a hatvanas években Édith Piaf utódjának kikiáltott Mireille Mathieu karrierje során mintegy negyven lemezt készített, tizenegy nyelven több mint 1200 dalt énekelt el és 120 millió lemezt adott el világszerte. Pályája során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint például Charles Aznavour, Johnny Hallyday, Julio Iglesias, Paul Anka, Plácido Domingo, Elvis Presley, Tom Jones vagy Frank Sinatra.
Mireille Mathieu idén nyáron ünnepelte 70. születésnapját. A dél-franciaországi Avignonban született egy kőfaragó mester legidősebb gyermekeként, tizenhárman voltak testvérek, fürdőszobás lakásba csak tizenöt éves korában költöztek. Már négyévesen templomi kórusban énekelt, de az általános iskola után egy konzervgyárban dolgozott segédmunkásként, és megtakarított pénzén énekórákat vett. 1964-ben szülővárosában elindult egy énekversenyen bálványa, Édith Piaf La Vie en rose című dalával.
Bár Párizsban először kinevették akcentusa miatt, Piaf korábbi menedzsere mégis felfigyelt rá, egyengetni kezdte útját, és beajánlotta a legnézettebb tévés tehetségkutató műsorba. A törékeny, alig 150 centiméter magas lány 1965 novemberében lépett fel először egy televíziós show-műsorban, decemberben pedig már a híres Olympia színpadán énekelt. Elsöprő előadása és Piafra emlékeztető hangja napok alatt a közönség kedvencévé tette.
Első nagy sikerű száma, a Mon credo néhány hét alatt egymillió példányban fogyott el, New Yorkban együtt lépett fel Maurice Chevalier-vel, bejárta a világot Rio de Janeirótól Tokióig, Los Angelestől Berlinig és Moszkváig.
Mimi, ahogy a franciák nevezik, 1993-ban példaképének, Édith Piafnak szentelt albummal jelentkezett, pályafutásának ötvenedik évfordulóját 2014-ben koncertkörúttal ünnepelte, amelyet az Olympia kultikus színpadán kezdett, ott, ahol 1965-ben debütált.